Bedrijven met biologische vollegrondsgroententeelt

Laatste update: 12 september 2024 Update frequentie: Jaarlijks

Het aantal biologische bedrijven met vollegrondsgroenten bedraagt 387 in 2023

In 2023 is 13,4% van de bedrijven met vollegrondsgroenten biologisch.

Bedrijven

De grafieken op deze pagina zijn visueel gepresenteerd en zijn niet goed leesbaar met screenreaders.
Grafiek wordt geladen...
Het aantal biologische bedrijven met vollegrondsgroenten bedraagt 387 in 2023. in 2015 waren er nog 267 bedrijven met vollegrondsgroenten. Het merendeel van de biologische geteelde groente bevindt zich op overige, niet gespecialiseerde bedrijven.

Aandeel

De grafieken op deze pagina zijn visueel gepresenteerd en zijn niet goed leesbaar met screenreaders.
Grafiek wordt geladen...
Van de bedrijven met vollegrondsgroenten is 13,4% biologisch in 2023. Dit percentage neemt toe. In 2015 was dit nog 9,3%. De gemiddelde omvang van deze bedrijven is kleiner dan bij niet-biologische bedrijven, waardoor het aandeel in het areaal 10,2% is.

Areaal

De grafieken op deze pagina zijn visueel gepresenteerd en zijn niet goed leesbaar met screenreaders.
Grafiek wordt geladen...
In Nederland wordt bijna 2.600 ha biologische vollegrondsgroente geteeld. Belangrijke teelten zijn komkommerachtigen (komkommer, courgette, meloen en augurk), sluitkool, bloemkool, broccoli, pastinaak en asperges. Ondanks een afname tussen 2022 en 2023 met 200 ha, is het areaal sinds 2015 met meer dan 650 ha toegenomen.

Over deze indicatoren

Deze indicator toont informatie over bedrijven met biologische vollegrondsgroenten, het areaal biologische vollegrondsgroenten naar gewas. Het betreft het aantal bedrijven uitgesplitst naar gespecialiseerde en overige bedrijven. Een bedrijf is gespecialiseerd als het aandeel van de betreffende (planten)soort in Standaardopbrengst (SO) gemeten meer dan 2/3 van het totaal aantal SO uitmaakt. Het areaal wordt uitgedrukt in hectare cultuurgrond. Tot slot wordt het biologisch areaal uitgedrukt als een aandeel in het totale areaal. Deze informatie is gebaseerd op gegevens uit de CBS-Landbouwtelling.


Het gaat daarbij om bedrijven met een Standaardopbrengst (SO) van minimaal € 3.000. De SO van de bedrijven wordt normatief berekend aan de hand van de opgegeven aantallen dieren (peildatum 1 april) en de gewasoppervlakten (peildatum 15 mei). De afbakening van de bedrijven in de Landbouwtelling is in de loop der jaren een aantal keer gewijzigd. Een grote verandering vond plaats in 2016. Vanaf toen zijn alleen nog bedrijven meegenomen die in het handelsregister staan ingeschreven met een agrarische activiteit (SBI). In de Landbouwtelling zijn ook bedrijven opgenomen die niet hebben gereageerd op het verzoek om de Gecombineerde Opgave in te vullen. De gegevens van die bedrijven zijn door CBS geschat.