Biologische veehouderij

Laatste update: 8 oktober 2024 Update frequentie: Jaarlijks

Er zijn 564 bedrijven met biologische melkkoeien in 2023

In 2023 zijn er 564 bedrijven met biologische melkkoeien, 181 bedrijven met biologische leghennen, 196 bedrijven met biologische vleesvarkens, 96 bedrijven met biologische fokzeugen, 75 bedrijven met melkgeiten en 23 bedrijven met biologische vleeskuikens. De grootste stijging van het aantal bedrijven sinds 2016 heeft zich voorgedaan bij de vleesvarkens (+75%) en vleeskuikens (+64%). De grootste absolute stijging in diezelfde periode was bij de bedrijven met melkkoeien. Het aantal bedrijven met biologische melkkoeien groeide met 146 naar 564. Tussen 2016 en 2023 bleef het aantal biologische bedrijven met leghennen stabiel rond de 180.

Bedrijven

De grafieken op deze pagina zijn visueel gepresenteerd en zijn niet goed leesbaar met screenreaders.
Grafiek wordt geladen...
De meeste biologische bedrijven komen voor bij de bedrijven met melkkoeien. De minste biologische bedrijven komen voor bij de vleeskuikens.

Aandeel

De grafieken op deze pagina zijn visueel gepresenteerd en zijn niet goed leesbaar met screenreaders.
Grafiek wordt geladen...
Het grootste aandeel biologische bedrijven komt voor bij de bedrijven met melkgeiten (8,2%) en leghennen ouder dan 18 weken (7,3%) in 2023.

Dieren

De grafieken op deze pagina zijn visueel gepresenteerd en zijn niet goed leesbaar met screenreaders.
Grafiek wordt geladen...
De meest voorkomende biologische dieren zijn de leghennen ouder dan 18 weken, met 2,4 mln. stuks. De minst voorkomende diersoort zijn de fokzeugen, met ruim 8.000 stuks in 2023.

Over deze indicatoren

Deze indicator toont informatie over bedrijven met biologische dieren en het aantal dieren op deze bedrijven. Het aantal biologische dieren wordt uitgedrukt in het totaal aantal dieren. Deze informatie is gebaseerd op gegevens uit de CBS-Landbouwtelling.


Het gaat daarbij om bedrijven met een standaardopbrengsten (SO) van minimaal € 3000. De SO van de bedrijven wordt normatief berekend aan de hand van de opgegeven aantallen dieren (peildatum 1 april) en de gewasoppervlakten (peildatum 15 mei). De afbakening van de bedrijven in de Landbouwtelling is in de loop der jaren een aantal keer gewijzigd. Een grote verandering vond plaats in 2016. Vanaf toen zijn alleen nog bedrijven meegenomen die in het handelsregister staan ingeschreven met een agrarische activiteit (SBI). In de Landbouwtelling zijn ook bedrijven opgenomen die niet hebben gereageerd op het verzoek om de Gecombineerde Opgave in te vullen. De gegevens van die bedrijven zijn door CBS geschat.