Veelgestelde vragen
Welke data en informatie zijn te vinden op deze website?
Deze website bestaat uit een dashboard met duiding, een cijfermatig overzicht en visualisaties van relevante beschikbare feiten en cijfers op het monitoren op de doelen van het actieplan biologische landbouw. Per doel wordt de voortgang gemonitord. De data die voor de visualisaties zijn gebruikt, zijn te downloaden via de figuren. De methodologische verantwoording voor de keuze van indicatoren en databronnen is te downloaden via de volgende link: Methodologie(externe link)
Waarom voert de overheid campagne voor biologisch eten?
Dat doen we omdat de productie van voedsel zorgt voor uitdagingen op het gebied van klimaat, natuur, dierenwelzijn, water, bodem en gezondheid. Biologische boeren en tuinders maken hun producten met respect voor mens, natuur en dier en dat willen we graag vertellen. Als overheid willen we de afzet van biologische producten stimuleren en daarom ketenpartijen en consumenten informeren over biologisch eten. Door biologisch te eten, help je niet alleen de boeren een eerlijkere prijs voor hun producten te krijgen, maar draag je ook bij aan een gezondere bodem, schoner water, minder emissies en meer biodiversiteit en dierenwelzijn. Daarnaast helpt het om meer duurzame en bewuste keuzes te maken door minder dierlijke producten te eten en in plaats daarvan meer plantaardige eiwitten te kiezen.
Is biologisch eten gezonder voor mij?
Sommige mensen kopen biologische producten omdat ze denken dat deze gezonder zijn. Er zijn individuele biologische producten die meer vitaminen en mineralen bevatten en minder stoffen die mogelijk schadelijk zijn, zoals nitraat en resten van bestrijdingsmiddelen. Toch is niet bewezen dat biologisch eten gezonder is. De voedingswaarde is over het algemeen gelijk.
Voor een goede gezondheid is het van belang om naar je hele eetpatroon te kijken.
Er zijn echter nog een hoop andere redenen om wat vaker biologisch te eten. Zo draag je door biologisch te eten bij aan een gezondere bodem, schoner water, minder schadelijke stoffen in de lucht en meer verschillende soorten planten en dieren. Bovendien hebben de koeien, schapen, kippen en varkens in de biologische landbouw een natuurlijker leven.
Is biologisch eten duurder?
Gemiddeld is biologisch iets duurder dan niet-biologisch, maar het prijsverschil is niet altijd even groot. Soms is de biologische keuze zelfs goedkoper dan een merkproduct. Wanneer biologisch duurder is, komt dat over het algemeen door de productiekosten. Die zijn hoger omdat er aanvullende regels zijn voor biologische producten, zoals voor dierenwelzijn. Daarnaast hangt de prijs af van waar je het koopt en van het seizoen. Het prijsverschil is vaak kleiner bij seizoensproducten. En: hoe meer vraag er is naar biologische producten, hoe groter de kans dat de prijzen dalen.
Als iedereen in Nederland 100% biologisch wil eten, is er dan genoeg land beschikbaar?
Dit is een moeilijk te beantwoorden vraag, omdat er meerdere zaken van invloed zijn op de benodigde grond voor biologische landbouw. Voedselverspilling bijvoorbeeld, waardoor producten voor niets worden verbouwd. Daarnaast is de verhouding tussen dierlijk en plantaardig eten van belang, omdat voor dieren land nodig is én voor het voedsel dat zij eten. Het helpt dus als we iets meer plantaardig eten. Verder is het nuttig om te kijken hoeveel land er in gebruik is voor producten die naar het buitenland gaan. Kortom: de vraag of we in Nederland genoeg land hebben om alle inwoners van Nederland biologisch te voeden, is (nog) niet te beantwoorden. Het doel vanuit de overheid is echter 15% landbouwareaal in 2030 en dat is haalbaar.
Wie bepaalt de inhoud van deze website?
Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur bepaalt samen met onderzoekers van Wageningen Economic Research welke indicatoren er worden getoond op deze website. Al deze indicatoren zijn gekozen om inzicht te geven in de staat van biologische landbouw in Nederland ten opzichte van de doelen in het Nederlandse actieplan ‘Groei van biologische productie en consumptie’: De ‘veelgestelde vragen’(externe link) betreft vragen die aan het Ministerie van LVVN zijn gesteld mede in het kader van het Actieplan toename biologische productie en consumptie; het Ministerie heeft de antwoorden uit dit onderdeel opgesteld.